Land van kleine sjacheraars - Reisverslag uit Hoi An, Vietnam van cor baane - WaarBenJij.nu Land van kleine sjacheraars - Reisverslag uit Hoi An, Vietnam van cor baane - WaarBenJij.nu

Land van kleine sjacheraars

Door: cor en leonne baane

Blijf op de hoogte en volg cor

10 November 2008 | Vietnam, Hoi An

Als er 6 mijoen fietsen in Peking zijn, dan zijn er 85 miljoen kleine handelaartjes in Vietnam. " One dollar" is het eerste wat ze leren na hun geboorte. Van jong tot oud, iedereen doet eraan mee. Op de foto met een Vietnamese? Geen probeem, wel betalen. Zo niet, dan verandert binnen een seconde de vriendelijkheid in een harde grimas en geschreeuw " you have many Dong". Een tandeloos en misvormde oude man, zittend in zijn bootje, loopt op de kade van Hoi An binnen als groepen toeristen geld blijven geven voor een foto van hem. Of...is hij nog slimmer en doet hij 's avonds zijn masker af. Cor heeft ook nog geprobeerd om op deze manier geld te verdienen, maar had weinig succes met zijn lelijke kop op de stoeprand van een restaurant. Niemand, zelfs niet een dikke lelijke Russische oud worstelaars wilde een foto. Jammer voor Cor, maar dit is dus niet het nieuwe business idee. Naar de wc? Tuurlijk voor 10000 Dong ( 50 eurocent) kun je bij een oude Vietcong soldaat als blanke GI je plasje doen. Als toerist ben je een heerlijke geldmachine voor deze mensen, die aan alle kanten wat proberen te verdienen aan je. Iets extra's bij het ontbijt? Voor 30000 Dong (1,5 euro) heb je twee kleine stukjes kaas op je bord. Lokale bus? Een westerling betaalt voor zijn bagage extra Dongetjes aan de bijklussende chauffeur. Ticket kopen? " We help you sir", wel met een toeslag van 10 procent. En dan zijn er nog de neefjes en nichtjes die je altijd wel kunnen helpen. Van taxidriver tot laundry, er is altijd wel iemand binnen het netwerk die je kan helpen voor "one dollar".We hebben na een weekje Vietnam niet echt een prettig gevoel over deze mensen. Onder hun glimlach zit een hardheid en zakelijkheid, die er bij de Thaaise mensen niet is. Helpen is hier een ander woord voor business.

Het slechte weer blijft ons gezellig achtervolgen. Schijnbaar heeft het te maken met een grote tornado op de Chinese Zee, die nu in het kustgebied van Midden-Vietnam zijn overtollige water neergooit. Een paar dagen geleden hebben we Hanoi in het noorden met regen verlaten om naar het "zonnige" midden te vliegen. Ruim 700 km naar het zuiden kwamen we in de 4e stad van Vietnam aan, Danang. Zonovergoten weer, dus wij snel naar China Beach, waar we voor een redelijke prijs een gloednieuw hotel vonden (neef van de taxidriver, natuurlijk). Omdat we de enige gasten waren, wilde het personeel aan ons extra verdienen. Onder het mom van " we help you" kostte alles wat extra Dongetjes. We werden er gek van. Maar goed, het weer en de view (prachtige hoge golven) leverde de eerste dag een prachtig beeld op. Na een nachtje slapen, wist de hoteleigenaar op de 2e dag iemand ( een neef natuurlijk) die ons voor ruim 60 euro de hele dag ( van 9 uur s'morgens tot 9 uur 's avonds) in zijn auto kon rondrijden. Prima plan, en gelet op de km en tolheffing op de wegen, niet zo erg duur, vonden wij. In Hue, een stad ca 100 km ten noorden van Danang, hebben we de highlights gedaan. Dus dat betekent, bezoeken van de Hue Citadel Imperial City ( tot aan de Franse overheersing was Hue de keizerlijke stad), en de twee bekendste grafplaatsen (Tomb of Tu Duc en Tomb of Khai Ding, de laatste emperor die een luxe plek kreeg toegewezen). Overigens was er in de Imperial City een Verboden Stad voor mannen. Ging je toch naar binnen, dan werd je accuut gedood. Opvallend was dat in dat gedeelte veel potten stonden en ook nog steeds rondlopen. Uiteraard hebben we de bekende toersitenfoto;s gemaakt, zodat ook wij iedereen deze historische plekken kunnen laten zien. Na een vermoeiende dag, met onze taxichauffeur in gebarentaal weer terug. Hij sprak namelijk geen woord Engels en ons Vietnamees is ook niet erg overtuigend. Wel een aardige vent trouwens die ons aan het einde nog even sneaky naar een marmer-en onixfabriek van zijn nicht bracht. Onder het mom van " you can take picture" werden we natuurlijk wel geacht om iets te kopen. Leonne kon het natuurlijk niet laten en nu probeer ik een 2 meter hoog marmeren Boeddha beeld in mijn koffer mee te sjouwen. lastig, maar het gaat net.

De dag erna vertrokken naar Hoi An. Door de hotelmanager op zijn scooter met bagage naar het busstation gebracht. Je had ons moeten zien. In de regen. Cor leek net een grote Boeddha. De Danangers zullen het nog lang over ons hebben. In Hoi An aangekomen vonden we twee oude scooterdrivers, die ons voor 20000 Dong wel naar het hotel wilde brengen. Samen met de koffer van Cor en het gewicht, zakte die oude scooter bijna door zijn voegen. Trouwens ook die oude man, die als we stil stonden wat hulp van Cor nodig had om op gang te komen. Het hotel is trouwens een plaatje. Het is een oud koloniaal Frans huis, helemaal gerestaureerd met ruime hoge kamers. Overal leuke balkonnetjes met zitjes. Heerlijk toeven hier. Hoi An is een oud Frans koloniaal stadje, dat met geld van de rijke landen volledig is hersteld. Slenteren door de oude straatjes, vol met winkeltjes, restaurantjes en tempeltjes met niet al teveel andere toeristen, geef je een lekker relax vakantiegevoel. s' Avonds in TamTam, het favouriete eetcafe op een balkon gegeten om vandaar uit alle toeristen te zien voorbij schuifelen. Ze hadden ons totaal niet in de gaten ( dus jeuken, krabben, peuteren, dat soort werk. Mensen zijn net aapjes).
Leuk voor een dag. Vanmorgen fietsen gehuurd om naar het strand te gaan.Door de wind zijn er enorme golven.Verder nog wat shopping met wat onderhandelingen en hoppa, klaar is kees voor de volgende trip. Na 5 weken zijn we nog steeds topfit en helemaal klaar voor de laatste 2 weken.

Plan was om vandaag door te reizen naar een mooie kustplaats Nha Trang, zo'n 500 km naar het zuiden. De weersvoorspelling blijft helaas dusdanig slecht, dat we besloten hebben om het midden van Vietnam maar aan de regen over te laten. Aan het eind van de middag pakken we het vliegtuig om 1000 km naar het zuiden te landen in Hoi Chi Minh, beter bekend als Saigon. Met de trein zouden we er ruim 20 uur overdoen, dus dat was voor Leonne geen optie.

Liefs van Cor en Leonne uit een inmiddels droog Hoi An.

• 10 November 2008 - 08:12

Freek En Nettie:

Leonne, Cor, Kirsten en Mignon namens Rens nog bedankt voor de verjaardagskaart. Hoe krijg je het voor elkaar om deze op tijd in nederland te bezorgen ;-).Een stukje taart hou je nog tegoed, we zetten het apart. Jullie magen kunnen ondertussen wel wat bacteriën verdragen denk ik. Vietnam, waarschijnlijk wel een mooi groen land dus met al die regen maar voor de mensen hoef je er blijkbaar niet naartoe. Kijken hoe Marit en Henk dit in december zullen ervaren. Groetjes Freek en Nettie

• 10 November 2008 - 16:19

Han:

Hallo Baantjes, nog steeds lekker bezig. Leonne, Cor heeft jou toch wel in de bloemetjes gezet op je verjaardag of was dat teveel dong? Chinesen en vietnamesen zijn echte handelaren dus het verbaast mij niet. Wij hebben kennis mogen maken met Kirsten haar basketballer. Aardige vent. Hou hem warm. Makkelijk voor het behangen en een plafonnetje witten. Geniet, pas goed op elkaar en blijf gezond. Groetjes vanuit een stormachtig, guur nederland. Han.

• 10 November 2008 - 16:33

Hans:

Tussen de regels door proef ik een lichte voorkeur voor Thailand; klopt dat? Leuk wel die munten.Het woord is hier inmiddels ook al behoorlijk ingeburgerd maar we gebruiken voor het meervoud: dongels.
    Blijf gezond en genieten!

• 10 November 2008 - 18:52

Marianne En Frans:

Dus nu zijn jullie eindelijk aangekomen in de plaats waar vandaan wij een kaart krijgen Ho Chi Minh,Verheugen ons er nu al op. Die hoedjes staan jullie leuk, zijn ook heel functioneel hier, want je paraplu waait hier van je hoofd en dan is zo'n hoedje heel prettig. Hier is het ook van de regen in de drup, dus geniet nog maar even de laatste 2 weken. Wij genieten nog steeds van jullie reisbeschrijvingen, misschien kunnen jullie beide gaan werken bij reisorganisaties om de brochures van spannende teksten te voorzien? Of misschien je eigen reisbureau???? Laat maar weten, wij zouden in ieder geval bij jullie boeken!!!
    liefs, Marianne en Frans

• 10 November 2008 - 19:31

Mignon:

he lieverds!

toch nog even een reactie! ik ben nu bij imre thuis,dus een goede rede om jullie bericht te lezen. het lijkt mij echt heel leuk wat jullie allemaal mee maken. ben zo benieuwd naar alle foto's!
    tot snel poepie's(lekker om dat weer te kunnen zeggen)

hou van jullie,
    dikke kus

• 10 November 2008 - 22:32

Pa En Ma:

hallo lieverds
    echt wel even een domper, die vietnamezen na al die lieve Tais.
    Pa dacht, dat ze misschien zo hard en zakelijk geworden zijn door die jarenlange oorlogvoeringen , en daarbij zulke ontberingen hebben te moeten hebben geleden.
    Maar ja, zo maak je toch maar weer heel wat mee en hebben de verschillende volkeren hun eigen karakteristieke eigenschappen.
    WWe hebben gisteren genoten van jullie dochters, ze zijn na een bezoek aan Ria, bij ons komen eten met Jean-Paul de boomlange vriend van Kirsten. Tussen haakjes een heel aardige jongen, vol belangstelling naar pa's verhalen over de voorbije tijd, luisterend.
    De tijd gaat weer voor jullie opschieten, ik hoop dat jullie hier weer kunnen wennen, er valt van alles te beleven, wat het weer betreft,nu regen en stormen en wat de rest betref "het kan vriezen of het kan dooien".
    Dus blijf nog maar even genieten , wij verheugenons om jullie weer te zien!
    lieve groetjes pa en ma

• 11 November 2008 - 08:24

Ton En Hilda:

Leonneke nog gefeliciteerd met je verjaardag. Heb je nog iets gevierd daar? 53 jaar worden is niet niks, daar moet je toch even bij stilstaan. Aangezien ik op dit moment toch niets anders kan doen, heb ik die dag de hele dag aan je gedacht. Groetjes en nog veel plezier daar.

• 11 November 2008 - 08:27

Joyce Meuzelaar:

Lieve Cor en Leonne,
    Ik was even uit de lucht, want ik heb twee hele drukke weken achter de rug, maar ik ben blij om te horen dat jullie van plan zijn de 7 weken vol te maken. Echt fantastisch dat het allemaal zo soepel verloopt! Julie moeten alle verhalen echt bundelen want ze zijn zo leuk. Jullie zijn echte schrijftalenten hoor. Zo zie je maar weer waar je al niet achter komt als je zo'n reis maakt. Jammer dat Vietnam blijkbaar in een paar jaar zo veranderd is wat de mentaliteit betreft. Wij hadden daar destijds helemaal niet zo'n last van.En hoe loopt het met de huizenjacht? Hebben jullie al hier en daar een stulpje op het oog? Nog even lekker genieten daar hoor, want hier is het guur en stormachtig en echt weer voor een lange winterslaap.
    Veel liefs
    Hans en Joyce

• 11 November 2008 - 21:21

Ton En Hilda:

Hey lieve luitjes!!

Klinkt fantastisch allemaal, wat een avontuur!. Jammer dat het weer een beetje tegenzit, maar volgens Piet Paulusma blijft het tussen de buien door droog!. Nou, ik hoop van harte dat jullie je binnenkort weer kunnen insmeren met beschermfactor 88 en nog een superleuke vakantie hebben!!!!
    Groetjes vanuit Tjang Coevordang.

• 12 November 2008 - 09:45

Marjandebruijn:

Jullie moeten echt een boek gaan schrijven,wat een heerlijke verhalen! Nog 2 weken maar, gaat het voor jullie snel?? Of verlangen jullie naar huis ,je kinders enz? Enfin, geniet er nogmaals heel veel van , voor je het weet zit je in de regen op de Tjalk. Groetjes, Marjan.

• 12 November 2008 - 13:16

Marit:

ze zijn vind ik allemaal zeer negatief over het weer hier want we hebben al veel mooie nazomerdagen gehad hoor met een zonnetje en prachtige kleuren bomen,super om te wandelen of het moet hier in den belgs beter zijn! henk wilde na het verhaal van jullie gelijk een andere reis gaan boeken maar de natuur en cultuur moet daar fantastisch zijn dus heb ik gezegd, we gaan gewoon we zien het wel. van alle mensen die geweest zijn hebben we enthousiaste verhalen gehoord we zien wel.wij beginnen in Hoi Chi Minh het schijnt een hele drukke stad te zijn ben benieuwd hoe jullie dat beleven. geniet ervan en een goede reis verder .dikke knuffels van henk,marit en richelle