Tsunami ineens erg dichtbij - Reisverslag uit Hua Hin, Thailand van cor baane - WaarBenJij.nu Tsunami ineens erg dichtbij - Reisverslag uit Hua Hin, Thailand van cor baane - WaarBenJij.nu

Tsunami ineens erg dichtbij

Door: cor en leonne baane

Blijf op de hoogte en volg cor

31 Oktober 2008 | Thailand, Hua Hin

Een golf die aan bijna 300000 mensen het leven kostte. Hoewel ver weg van deze plaats, hebben we in Nederland op 26 december 2004 het nieuws hierover meebeleefd.Daar staan we dan, vier jaar later, op een kleine gedenkplaats op het eiland Ko Phi Phi Don en ineens komt deze ramp erg dichtbij. Je wordt stil als je de namen en foto's van de slachtoffers ziet. Een gezinnetje met 2 kleine kinderen, een broer en een zus, een gedicht van de moeder van een Engelse jongen. Heel veel foto's van vooral jonge mensen. Blij aan het strand. Met nog ruim 50 andere toeristen, waren ze in een klap weg op dat verschikkelijke moment in de ochtend van 26 december 2004. Dit prachtige eiland, dat zo'n enorme ramp heeft ondergaan. Nog steeds zie je de nasleep hiervan. Gedeeltelijk zijn er nog kale plekken en ook zie je nog restanten van vroeger. Een paar oude barkrukken, een bord, zelfs slippers, zie je tussen de berg rotzooi. Voor ons een moment van relativering. Binnen een seconde kan alles anders zijn. Doe de dingen die er echt om doen.

Het eiland kent twee hoge gedeeltes, waartussen het toeristengedeelte ingeklemd zit. Hoge rotspartijen met weelderig plantengroei en een gifgroene zee. Het ideale vakantieplaatje. Zeewater als een warm bad, een leuke gezellige sfeer met vooral heel veel jonge mensen. Kruip door winkelstraatjes en eettentjes en beachparties tot diep in de nacht. Als je de moeite neemt en je klimt een paar honderd meter, dan is het vergezicht adembenemend. Stilletjes genieten van alles.

Aan alles komt een eind, dus we moesten na een paar dagen weer door. De kreet " het is stil aan de overkant" gold voor de toeristen op de boot, die met een ondergaande zon en een felrode hemel het eiland steeds kleiner zagen worden, totdat we uiteindelijk back to earth waren en de bus namen in Krabi, die ons in 3 uur bracht naar een tussenstap in Surat Thani.Na wat gesteggel met wat taxichauffeurs, die ons maar niet naar een goed hotel wilde brengen, maar duidelijk een voorkeur hadden voor hun eigen vriendjes, hadden we om 10 uur een lekker bedje gevonden. Volgende dag vroeg op, we moesten zo'n 500 km naar het noorden. De trein was helaas vol, dus snel omschakelen naar Plan B en dus haalden we nog net op tijd de bus. Ook nu weer alleen maar Taaie mensen om ons heen, die met lichaamstaal (engels spreken ze niet) de meest aardige dingen tegen ons zeiden. De bus voerde door prachtige natuurreservaten, dus de dag vloog om. Voordat we er erg in hadden, kwamen we om 6 uur aan in Hua Hin, een stadje met 50000 inwoners aan de Golf van Thailand. Bekend om zijn golfbanen, prachtige witte stranden, gezelligge Nightmarkets, maar vooral om het feit dat de koning van Thailand hier regelmatig in een volledig afgeschermd terrein verblijft. Het gaat zelfs zo ver, dat er voor de kust permanent 3 marinefregatten liggen, die boten op grote afstand houden. De eerste dag lekker rustig aangedaan door samen met de Hilton-, Hyatt- en Sofitelgangers de strandtoerist uit te hangen. Het ging zelfs zover dat we ligstoelen hebben gehuurd en je hoefde je hand maar omhoog te steken of er stonden gelijk een paar Thaien klaar voor je drankje, hapje. Overigens hebben we een leuk guesthouse gevonden, middenin de uitgaanswijk. Dat betekent dus heel veel lelijke Europese mannen met beeldschone Thaaise vrouwtjes aan hun arm. 's Avonds red area gebied ingeweest. Niet alleen Cor was appealing, maar ook Leonne kreeg voldoende knipogen van de honderden vrouwtjes, die op zoek zijn naar wat geluk en vooral Bathjes. Leonne is al aardig bekend in het red area gebied. Zij is de Hollandse, die erin geslaagd is om te winnen van een Thaaise met poolbiljart. Alle ballen gingen er heel gemakkelijk in.

Het is vandaag 31 oktober en we zijn net terug van een dagje omgeving scannen. De beste manier is om een scooter te huren voor slechts 150 bath (3 euro), inclusief een Willempie helm. Na wat inleidend gestuntel( links rijden), leer je heel snel om mee gaan met al die andere duizenden, die als idioten met gemak ruim 100 km per uur racen door straatjes. Het recht van de sterkste en vooral de toeter. Prachtige sportdag dus. Natuurlijk hebben we ook veel gezien van de omgeving, die veel te bieden heeft. Naast mooi aangelegde golfresorts is er ook wilde natuur en uiteraard heel veel Watjes (tempels). We hebben net uitgebreid geborreld om bij te komen en gaan zo dadelijk tussen de Thaien op de Night Market eten. Veel leuker dan tussen de Hilton toeristen. Of Leonne daarna nog gaat Poolen, hangt af of er nog tegenstandsters zijn te vinden. Overigens is er Halloween night, dus daar zullen we vast wel tussen belanden.

Morgen, zaterdag 1 november, vertekken we voor onze laatste stop in Thailand, en gaan we met de bus naar Bangkok. Kort ritje van ca 3uur. Vervolgens stappen we zondagmorgen in het vliegtuig naar Hanoi in Vietnam. Ons volgende berichtje komt dus uit het economisch gezien, meest dynamische land van onze trip.

De reacties van jullie lezen we iedere keer met veel plezier. Het is goed om te lezen, dat het vooral slecht weer is, er zonder ons toch niks aan is en dat ons huis op de Tjalk een gezellige kroeg aan het worden is. Cor hoopt wel dat als hij terug is op 24 november, er suddervlees met Rinse appelstroop klaar staat. Na al die rijstmaaltijden kan hij zich geen beter eten voorstellen.

Lieve groeten, Cor en Leonne

• 31 Oktober 2008 - 11:32

Jacqueline,Bert:

Tjee.....wat een bijzondere indrukken..
    Het spreekwoord luidt niet voor niets :wie reist kan veel vehalen vertellen!Boeiend!
    Gr v ons!

• 31 Oktober 2008 - 12:37

Marit:

heerlijk verhaal weer, nooit geweten dat m,n zussie zo goed kan poolen maar jij ook niet van mij dus dat moeten we een keer meten hé.ben benieuwd naar jullie vietnam- verhaal want wij gaan met de kerst daar naartoe. indonesië was niet genoeg belangstelling voor dus zijn we overgestapt. geniet lekker verder en een goede reis
    dikke knuffels van ons drietjes

• 31 Oktober 2008 - 16:55

Rien, Diana & Anique:

We begonnen het vervolgverhaal al te missen. Kijken echt uit naar jullie verslagen. Indrukwekkend die tsunami gedenkplaats. Genieten jullie maar lekker van alles, juist door dit soort plaatsen wordt je daar weer eens extra van bewust.
    En dat genieten lukt prima als ik alles zo lees van die Bountystranden. Hier is het s' morgens ruiten krabben dus dat zal jullie wel goed doen met al die lekkere temperaturen daar. Zojuist Ton gesproken die weer eens pech heeft. Zijn middenvoetsbeentje gebroken met voetbal en gisteren geopereerd, schroeven en pennen moeten de zaak op zijn plaats houden. Over genieten gesproken, veel pijn en de smoor in uiteraard. Gelukkig woont Steve dichtbij - uurtje - en die gaat de komende week chauffeur spelen zodat Ton toch kan werken.

Wij zijn benieuwd naar Vietnam!

• 31 Oktober 2008 - 17:53

Hans:

Ellen heeft vanmiddag en vanavond een uitje met haar collega's.(wat zal ze genieten!).Ik stak dus gewoontegetrouw ook mijn hand op toen ik thuis was maar ik heb uiteindelijk zelf maar die pizza warm gemaakt en er een glas wijn bij genomen.
    Jullie bericht is dus eigenlijk mijn toetje;ik moet zeggen het "smaakt" heerlijk! Leuk dat Cor met die helm zo afstak tegen die lelijke Europese mannen;of haal ik nu iets door elkaar?
    Blijf goed op elkaar passen!

• 31 Oktober 2008 - 18:43

Marianne En Frans:

Wat is Leonne toch een kanjer in dat Poolen, hier op de Tjalk hoor je de hele tijd poole, poole, poole, en Frans en ik maar denken dat ze het tegen de eendjes heeft, maar ze zoekt gewoon tegenstanders!!!!!! Had dat nou eerder gezegd.....
    Als jullie terug zijn dan zijn jullie bij ons uitgenodigd voor Suddervlees met Rinse appelstroop, zeg maar wanneer het jullie schikt.
    Wederom genoten van een bijzonder fraai en tot de verbeelding sprekend verslag, genieten er iedere keer van, en verheugen ons erop bij het Suddervlees met Rinse appelstroop het uit eigen mond te horen. Moeten nu weer naar de overkant waar de vuurpotten branden en de hele Tjalk is uitgenodigd voor een uitgebreide maaltijd. Het wordt nu een beetje een opgave, bijna 3x in de week naar de meiden, maar ja, ze doen wel heel erg hun best en het is wel erg gezellig, we zien er met z'n allen ook wel vreemd uit want al die avonden duren tot vroeg in de ochtend........en op onze leeftijd duurt het even voordat we er weer normaal uitzien..... We passen goed op de meiden, dat kan ook niet anders als je elkaar zo veel ziet, wensen jullie nog veel plezier en zien uit naar het volgende verslag,
    liefs, Marianne en Frans

• 01 November 2008 - 12:42

Pa En Ma Loomnans:

Tjonge, tjonge, jullie zijn ook niet kinderachtig om dit allemaal in de vreemde mee te maken en te ondervinden.
    Is Cor nog niet door zijn geld heen?
    Nee, ga dan maar fijn door met genieten
    Wij lezen jullie verslagen nog wel even in de kou en tussen de buien door!
    nou tot ziens dan maar en heel thuis komen!!
    Jullie pappie.

Nu, zo jullie zien zijn wij ook weer op ons stekkie, na een weekje weggeweest naar Nunspeet.
    Wij hebben natuurlijk ook heel veel moois gezien in de vlammend gekleurde bossen van de Veluwe, met herten , wilde zwijnen (volop) en op de heide oer-ossen.
    Dus zo jullie zien , wij maken ook het nodige mee!
    We hebben het fantastisch gehad en het weer viel alles mee.
    We hebben ook nu weer genoten van de verslagen van de lonly-Planet avonturiers, jullie komen echt niet meer terug als de (oude) Cor en Leonne, met zulke enerverende indrukken!
    Breng ook maar een pondje geluk mee voor Ton, die kan het nu dubbel en dwars gebruiken, zoals jullie inmiddels wel gehoord hebben
    We zien weer uit naar jullie volgende avontuur en tot dan, kus.
    Jullie mammie

• 01 November 2008 - 18:08

Mignon:

hoi gekke ouders!

ik heb nog steeds dat vlees in de koelkast staan van voordat jullie weggingen. is inmiddels wel een beetje groen en loopt er al bijna uit, maar zal nog best lekker smaken haha. maar mams als je terug bent moet je me toch maar een keer je kunsten laten zien.... ben erg benieuwd!

veel plezier in vietnam (en uitkijken he) als het gevaarlijk is moeten jullie terug naar thailand gaan.

spreek jullie maandag!
    hou van jullie,
    dikke kus

• 02 November 2008 - 15:13

Theo:

Echt prachtige belevenissen, jammer dat ik het tot hier kan lezen en het verder moet doen na de 24/11. Ik ga zelf namelijk ook op reis tot en met 24/11. Wensen jullie nog heel veel spannende belevenissen en kom a.u.b. weer ongeschonden terug. Een ongeluk komt namelijk altijd spontaan en onverwacht.

• 02 November 2008 - 17:54

Ria:

Als ik jullie boeiende verhalen lees, denk ik gelijk.....die 2 zijn maanden bezig om straks 'thuis' weer te wennen. Alles is dan weer zo 'gewoon en simpel', en Lootje dan kan je de kerstboom weer neerzetten. Namens dochterlief HEEL erg bedankt voor jullie bijdrage aan haar 18e verjaardag. En ja jullie zitten dit jaar eindelijk goed met de leeftijd....maar helaas het blijft een onvoldoende want....jullie waren er 1 week te vroeg mee. Maar ooit komt het goed, absoluut !!!. Verder zijn wij 5 november (ja op haar verjaardag) aan de beurt met de GROTE com.wonen renovatie. Alle ramen,deuren,kozijnen weetikveel gaan eruit. We zijn vandaag alvast maar begonnen met de zolder uitzoeken en veel wegdoen en gedeeltelijk leegmaken,vensterbanken verwijderen,tuin 1.5 meter v.d. pui leegmaken, enzenz. Het wordt vast BERE-gezellie en ik verheug mij nu alvast op een lekker rommelig huis, met alle spullen onder het plastiek, alles lekker luchtig open,leuke werkmannen (hoop ik), dus OPEN huis. Geniet van alle mooie en bijzondere momenten, van elkaar en van jezelf.
    knuffelknuffelknuffel

• 05 November 2008 - 16:21

Rien, Diana & Anique:

Hier weer een dagje heerlijk grijs en regen! Maar volgens de berichten ook in Vietnam behoorlijk wat regen. Hopelijk niet waar jullie zitten want daar ga je natuurlijk niet voor. Het is hier nu woensdagavond 5 november. Morgen de 6e en aangezien morgen bij jullie eerder begint dan bij ons: Leonne van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag! Dikke verjaardagszoenen van ons en maak er een topdag van daar in dat landje samen met Cor. En ook Cor uiteraard gefeliciteerd met Leonne!

Groetjes van ons!

• 05 November 2008 - 17:41

Hans En Ellen:

Leonne (en Cor natuurlijk ok):vanuit een somber Nederland een welgemeende en zonnige felicitatie met jouw verjaardag. Geniet er de 6e extra van! Dus Cor gooi er nog wat stuivers tegenaan en leg ze in de watten! XXXXXXXXXXXjes

• 06 November 2008 - 07:38

Marit:

hallo lief zussie we wensen je een hele fijne dag,of avond, want ik ben een beetje laat natuurlijk omdat het bij jullie vroeger is.heel erg gefeliciteerd en maak er nog meer moois van samen zoek nog maar een mooi plekje om het te vieren, wij zullen een drankje op jullie drinken en we denken altijd aan jullie.liefs en dikke dikke zoenen van henk richelle en marit